Olvasni a sorok között...

2010.05.04. 08:55

Bármilyen meglepő, elsősorban nem a kezünkkel írunk, hanem az agyunkkal. Így a kézírást sokkal inkább nevezhetnénk agyírásnak. Biztosan látott már a kedves olvasó szájjal, lábbal festő, író embert, és talán olyan ikerpárt is, akik teljesen egyforma testfelépítésük ellenére egészen máshogyan írnak. Ennek az az oka, hogy az írásunkat nem a kézügyesség, vagy a genetikai jellemzők határozzák meg, és még csak nem is a szoktatás, hanem a személyiségünk.

 

Agyunkban egy pici szerv, a talamusz cenzúráz és színez minden bejövő és kimenő információt: a benyomásokat, amik érnek minket, és a módot, ahogyan ezekre reagálunk.

Mind másként éljük meg a körülöttünk nyüzsgő világot, és mindannyian más módot találunk arra, hogy önmagunkat kifejezzük.

 

Érzéseink, gondolataink átszűrődnek mind a tartalom stílusán, mind a formai jegyeken. Ahogyan a gesztusaink, testtartásunk, beszédjellemzőink, kézírásunk is épp úgy tükrözi a személyiségünket.  A grafológus tulajdonképpen a mikro-gesztusok lenyomatát elemzi.

 

Ezért a grafológiát okkal nevezhetjük a kézírás pszichológiájának, a grafológust pedig íráspszichológusnak. A kézíráselemzést hosszú évtizedek tudományos munkája emelte a pszichológiában is egyre inkább elismert személyiségelemző eljárássá. Pszichológusok, pszichiáterek, neurológusok és grafológusok közös kutatásai adták, és még adják ma is e tudomány mérföldköveit.

 

 A módszer leginkább a személyiség egészét vizsgáló projektív tesztekéhez hasonlítható, ahol a papír, mint projektív felület kap szerepet, ahová önmagunkat „kivetítjük”. Hasonló elven működik, mint a pszichológiában a Koch farajz-teszt vagy a talán mindenki által ismert (tintapaca) Rorsach-teszt.

 

A grafológia tehát egy diagnosztikai eljárás, amely objektív módszerekkel elemzi mikro-gesztusaink lenyomatát a papíron. Emellett egyre gyakrabban alkalmazzák, mint terápiás módszert, mert ahogyan testtartásunk, gesztusaink tudatos használata, tudatosan használt írásképünk is visszahat a személyiségünkre, formálja azt.

 

Nem a kezünkkel írunk. A lelkünk formálja a betűket. Ha meg tanulunk olvasni a sorok között, olyan készségekre, energiaforrásokra, lehetőségekre bukkanhatunk lelkünk mélyén, amikről nem is sejtettük, hogy léteznek, és olyan félelmekkel számolhatunk le, amik ellen régóta hiába harcolunk. A lelkünk felfedezése kalandos út, amelynek végén az önismeret és a helyes önértékelés a jutalom. A grafológiai mélyelemzés „csupán” egyszerű térkép ehhez az úthoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarvanyszurkehetkoznapok.blog.hu/api/trackback/id/tr141973094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gurumama · http://sargacsik.hu 2010.05.05. 06:50:54

Szia!
Jó olvasni téged! :)) Főleg ezt a témát. Szívemhez nőtt, már régóta. :))
Olvasgatom a bejegyzéseidet, még mindig nagyon finom. :)) Van nekünk egy sárgacsík portálunk. Tehetséges emberkéket keres. Annyira odavaló vagy, és nagyon szeretném ha pl. az ilyen típusú írásaidat oda is feltöltenéd. Még nem vagyunk sokan, de azzal az üdeséggel ami belőled jön, biztosan megmozgatnál valamit/valakiket.
sargacsik.hu :)) Várlak! Nóra

G és A 2010.05.05. 08:38:24

Szia Nóra! :)
Ez az elismerés tőled esik a legjobban. Köszönöm :) Szokás szerint ezer dolgot csinálok egyszerre, de megfontolom az ajánlatod. Igazán megtisztelő. Ha szusszanok egyet, elkaplak egy kávéra ;)
Nagyon klassz a Sárga Csík, gratula!
süti beállítások módosítása